Foto: Hanna Midfjäll.

Under parollen "​Det börjar med en cirkel - cirkeldeltagares vägar till kultur, arbetsliv och demokrati" närvarar Studieförbunden under Almedalsvecka. Ny nationalekonomisk analys presenteras om cirkeldeltagandets betydelse för vidare studier och arbete. Utbildningsminister Anna Ekström kommenterar studien.

Under parollen "Det börjar med en cirkel - cirkeldeltagares vägar till kultur, arbetsliv och demokrati" åker Studieförbunden till Almedalsveckan. Årets Folkbildarfrukost inleds av utbildningsminister Anna Ekström, och därefter presenteras en ny nationalekonomisk analys av cirkeldeltagandets betydelse för vidare studier och arbete. Tillsammans med Svenska Kyrkan, Riksidrottsstyrelsen och flera diskuterar Studieförbunden hur nuvarande momsregler hindrar ideella organisationer. Hos ABF och Studieförbundet Bilda samtalar vi om studieförbundens omfattande bidrag till Sveriges musikscen. Välkommen förbi och prata folkbildning med oss! 

Här finns Studieförbunden:

Folkbildarfrukost: Det börjar med en cirkel - cirkeldeltagares vägar till arbetsmarknaden

Måndag 1 juli 08.15-09.15, Soberian, Kilgränd 1 (frukost serveras från kl 08:00) .

De tio studieförbunden bedriver bildnings- och kulturverksamhet över hela landet. Men är studieförbunden även en outnyttjad resurs för att förbättra integrationen på arbetsmarknaden?

Studieförbunden inleder årets Almedalsvecka med att presentera en ny nationalekonomisk analys av cirkeldeltagandets betydelse för vidare studier och arbete. Studien visar att arbetslösa individer som deltagit i studiecirkel har större sannolikhet att få arbete inom tre år. Starkast är sambandet för utrikes födda deltagare.

Medverkande: Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Lina Bjerke, adjungerad universitetslektor vid Internationella Handelshögskolan Jönköping.

Med flera! Läs mer här.

________________________

Bortom gitarrkillen - hur blir svenskt musikliv jämställt?

Tisdag 2 juli 11.30-12.00, Cramérgatan (H301).

Arrangör: ABF

Svenskt musikliv har längre präglats av män men en förändring är på gång. I folkbildningens musikverksamhet är 38% av deltagarna kvinnor. Hur ska alla kunna känna sig välkomna i musikverksamheten? Hur utmanas gamla strukturer? Vad gör folkbildningen?

Medverkande: Ebba Ringborg, utredare Studieförbunden.

Maria Andersson, Sahara Hotnights.

Moderator: Hanna Holmer, verksamhetschef ABF.

Läs mer här.

________________________

När musiken tystnar – studieförbundens roll i det svenska musiklivet

Onsdag 2 juli 15.00-15.45, Katolska kyrkan, S:t Drottensgatan 12.

Arrangör: Studieförbundet Bilda

Studieförbunden är basen i svenskt musikliv, deras insatser är avgörande för de senaste decenniernas stora musikframgångar. Musikcirklar leder inte bara till att du lär dig spela, de är också en skola i demokrati. Vilka konsekvenser får de fortsatta nedskärningarna i anslagen till studieförbunden?

Medverkande: David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden.

Azadeh Rojhan Gustafsson, riksdagsledamot Socialdemokraterna.

Johan Söderman, professor i barn- och ungdomsvetenskap och folkbildningsforskare Göteborgs universitet.

Sara Thorstensson, utvecklingsansvarig kultur Studieförbundet Bilda.

Läs mer här.

________________________

Moms till staten eller pengar till knatteidrott - om momseffekter i ideella organisationer

Torsdag 4 juli 12.00-13.00, Hästgatan 9.

Många ideella organisationer har samlat administrativa uppgifter centralt i syfte att använda begränsade resurser till så mycket ideell verksamhet som möjlig. För ideella föreningar, som i övrigt inte är momspliktiga, innebär detta en risk för ökade kostnader i form av moms.

Tillsammans med PwC diskuterar Studieförbunden, Riksidrottsförbundet, Svenska kyrkan och företrädare för flera partier hur nuvarande momsregler hindrar samarbete och ytterst innebär att lokala föreningar och idrottsklubbar får mindre resurser att bedriva verksamhet med.

Medverkande: Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsstyrelsen.

Monica Widman-Lundmark, ordförande Studieförbunden.

Helen Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska Kyrkan.

Med flera!

Vill du veta mer om Studieförbunden i Almedalen? Kontakta hanna@studieforbunden.se.Studieförbunden är de tio studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Inom studieförbunden möts en miljon individer varje år och studieförbunden verkar i alla landets kommuner. Bildning förenar Sverige. Studieförbunden bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. Vi har funnits i över hundra år men blickar ständigt framåt. Vi står för fri bildning i hela Sverige, alltid på individens villkor och alltid tillsammans med andra.


Kontakt


Niklas Frykman

Press- och opinionsansvarig

niklas@studieforbunden.se

070-713 31 50