Demokrati och fritt civilsamhälle med posten!

Civilsamhället är kittet och skyddsnätet som håller ihop SverigeDet svenska civilsamhället är något alldeles extra med 244 000 organisationer som engagerar drygt hälften av den vuxna befolkningen. De 14 800 personer som valdes till beslutande församlingar i kommuner, regioner, landsting och riksdagen får i dagarna en bok med kunskap om vad föreningslivet bidrar med och behöver för ett fritt och st

Civilsamhället är kittet och skyddsnätet som håller ihop Sverige

Det svenska civilsamhället är något alldeles extra med 244 000 organisationer som engagerar drygt hälften av den vuxna befolkningen. De 14 800 personer som valdes till beslutande församlingar i kommuner, regioner, landsting och riksdagen får i dagarna en bok med kunskap om vad föreningslivet bidrar med och behöver för ett fritt och starkt civilsamhälle. Bakom boken står 13 stora organisationer.

Det gemensamma för de 13 organisationerna är att vi drivs av att ett genuint engagemang, utan vinstintresse. Ett intresse som ger demokratisk skolning och utvecklandet av socialt kapital som bieffekt. Naturligtvis bidrar också Studieförbunden med en hälsning om folkbildningens betydelse för inkludering och sammanhållning.

Studieförbundens hälsning

Det krävs omsorg, engagemang och ett folk av bildade demokrater för att Sverige ska fortsätta vara en levande demokrati även de kommande 100 åren. Hur gör vi det? Studieförbunden samlar närmare en miljon studiecirkeldeltagare. Tillsammans med närmare 100 000 ideella cirkelledare skapar de mötesplatser för samtal ansikte mot ansikte. När kaffekokaren är igång, cosplaykostymen sys och musiken mixas i studieförbundens lokaler som finns i Sveriges alla 290 kommuner, skapas tillit mellan människor. Vi ser varandra genom gemensamma intressen och vi lär varandra om delaktighet. De tio studieförbunden skapar mötesplatser för kultur och bildning över hela landet, det är den folkliga bildningens idé.

Vårt förslag är enkelt. Vi vill att alla kommuner och regioner ska bestämma sig för att satsa på studieförbunden, de lokala mötesplatserna. Hur det ska gå till konkret, det pratar vi gärna mer om. Vi är lätta att få tag på, studieförbunden finns där människor finns, runt hörnet i din egen kommun.Kom och delta i samtalet!

I samband med att boken Till dig som är politiker och vill skapa ett fritt och starkt civilsamhälle - en hälsning från svenskt föreningsliv (Idealistas 2018) postas till Sveriges beslutsfattare, skriver vi 13 organisationer gemensamt under ett debattinlägg.  Läs debatten här.Studieförbunden är de tio studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Inom studieförbunden möts en miljon individer varje år och studieförbunden verkar i alla landets kommuner. Bildning förenar Sverige. Studieförbunden bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. Vi har funnits i över hundra år men blickar ständigt framåt. Vi står för fri bildning i hela Sverige, alltid på individens villkor och alltid tillsammans med andra.


Kontakt


Niklas Frykman

Press- och opinionsansvarig

niklas@studieforbunden.se

070-713 31 50