”Rasism och musik går inte ihop. Eurovision Song Contest handlar om mångfald och samarbete, över både musikaliska och geografiska gränser.” Det skriver schlagerstjärnor som deltar i Melodifestivalen i ett öppet brev till sina fans idag. De uppmanar fler att ta ställning för alla människors lika värde genom studieförbundens kampanj ”Typiskt svenskt”. www.typisktsvenskt.se

”Rasism och musik går inte ihop. Eurovision Song Contest handlar om mångfald och samarbete, över både musikaliska och geografiska gränser.”  Det skriver schlagerstjärnor som deltar i Melodifestivalen i ett öppet brev till sina fans idag.

De uppmanar fler att ta ställning för alla människors lika värde genom studieförbundens kampanj ”Typiskt svenskt”.

Artisternas brev är publicerat i Aftonbladet och på typisktsvenskt.se

Initiativtagare till ”Typiskt svenskt” är Folkbildningsförbundet och dess medlemmar – de tio studieförbunden. Drygt hundrafemtio organisationer, företag och politiska partier har hittills skrivit under uppropet på typisktsvenskt.se och antalet gillare på facebook ökar för varje dag.

”Studieförbunden är Sveriges största mötesplats, inte minst på musikens område” säger Folkbildningsförbundets generalsekreterare Maicen Ekman. ”Musik bygger broar mellan människor och kulturer. Vem bryr sig om basistens etnicitet och religion så länge det svänger?”

Nära 50 000 personer spelar i band hos något av studieförbunden.

Kontaktinformation FolkbildningsförbundetMaicen Ekman, generalsekreterare, 0709-780 928Anna Morin, presskontakt, 0702-519 146, anna@studieforbunden.seChristine Cars-Ingels, kommunikationsansvarig Typiskt svenskt, 0709-727 994

Folkbildningsförbundet är studieförbundens intresseorganisation. De tio studieförbunden är ABF, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Kulturens Bildningsverksamhet, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet, Studieförbundet Bilda och Studieförbundet Vuxenskolan.Studieförbunden är de tio studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Inom studieförbunden möts en miljon individer varje år och studieförbunden verkar i alla landets kommuner. Bildning förenar Sverige. Studieförbunden bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. Vi har funnits i över hundra år men blickar ständigt framåt. Vi står för fri bildning i hela Sverige, alltid på individens villkor och alltid tillsammans med andra.


Kontakt


Niklas Frykman

Press- och opinionsansvarig

niklas@studieforbunden.se

070-713 31 50