Bild från Kulturhuset Klossens Facebooksida.

Under måndagen den 13 maj samverkade lokala studieförbund i Umeå för att stärka det gemensamma integrationsarbetet. Samarbeten mellan studieförbund växer i hela Sverige. "I de tuffare tiderna vi lever i där folkbildningen ifrågasätts från politiskt håll behöver vi visa vad studieförbunden faktiskt gör," menar Luka Anic från Studiefrämjandet, en av arrangörerna.

Samarbeten mellan studieförbunden växer i hela Sverige, nu senast i Umeå. Under det fyndiga namnet "Umegration" samlades lokala studieförbund för att gemensamt stärka integrationsarbetet. Luka Anic från Studiefrämjandet, en av arrangörerna, berättar:

- Samverkan mellan studieförbunden är ett sätt att lyfta fram folkbildningens krafter och resurser. I de tuffare tiderna vi lever i där folkbildningen ifrågasätts från politiskt håll behöver vi visa vad studieförbunden faktiskt gör.

Över ett hundratal Umeåbor tog del av föreläsningar och samtal. Publiken bestod av lokala beslutsfattare, ungdomar, studieförbundsdeltagare och andra nyfikna. Under 2018 bedrev studieförbunden gemensamt i hela Sverige folkbildning med asylsökande som uppgick till sammanlagt 294 000 studietimmar med närmare 80 000 deltagare. 

- Jag brinner för folkbildningen 2.0, en hållbar folkbildning där vi studieförbund samverkar mer. Samarbete är framtiden, sammanfattar Luka Anic.

Studieförbunden som var medarrangörer till Umegration var ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Sensus, Ibn Rushd, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet, NBV, Kulturens och Bilda.

Länkar:

SVT Västerbotten 15/5 om Umegration.

Siffror Folkbildningsrådet om folkbildning med asylsökande.Studieförbunden är de tio studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Inom studieförbunden möts en miljon individer varje år och studieförbunden verkar i alla landets kommuner. Bildning förenar Sverige. Studieförbunden bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. Vi har funnits i över hundra år men blickar ständigt framåt. Vi står för fri bildning i hela Sverige, alltid på individens villkor och alltid tillsammans med andra.


Kontakt


Niklas Frykman

Press- och opinionsansvarig

niklas@studieforbunden.se

070-713 31 50