Illustration: Stina Wirsén.

I dag lanserar SVT sin nya satsning Sverige möts, ett projekt som vill låta folk över hela landet med olika åsikter mötas och komma till tals. Eftersom ett snarlikt initiativ redan finns, i form av Sverigepratar.se, vill vi gärna komma med några tips.

I dag lanserar SVT sin nya satsning Sverige möts, ett projekt som vill låta folk över hela landet med olika åsikter mötas och komma till tals. Eftersom ett snarlikt initiativ redan finns, i form av Sverigepratar, vill vi gärna komma med några tips.

I SVT:s Sverige möts träffas meningsmotståndare på utvalda orter och filmas. Men redan i våras startade folkbildningen, genom Studieförbunden och Folkhögskolorna, en snarlik och digital plattform: Sverigepratar.se.

På Sverigepratar möts oliktänkande och får prata om heta frågor, på ett tryggt och fritt sätt, helt utan publik. Syftet är att bryta det destruktiva debattklimat som tagit över stora delar av nätet. Inför EU-valet var flera tusen personer inne och pratade på Sverigepratar.

Här följer tre tips till SVT om möten mellan oliktänkande:

1. Håll samtalet enskilt.

Så fort samtal sker inför en publik finns det poäng att vinna och fula knep att ta till. I det enskilda mötet sker något helt annat. Vi hoppas att SVT lyfter fram autenticiteten och inte gör sig till en åsiktsteater för demagoger.

2. Den man lär sig om är… sig själv.

Att prata med någon som inte tycker likadant är som att se sig i spegeln. Man får syn på helt nya sidor av sig själv - saker man tar för givet, ord som låter sämre än förväntat, argument som plötsligt funkar bra. Det är först efter en stund som argument från ”motståndaren” kan sjunka in.

3. Låt de som tystnat komma till tals.

Twitters åsiktsarena och Facebooks flockbeteende har skapat ett klimat där främst de tvärsäkra och hårdhudade orkar vara kvar. Så många röster tystnar. Låt därför de som frågar, som vänder och vrider, som vill komma någonstans med samtalet få ta plats. De rösterna behövs.

Sverigepratar fortsätter inom folkbildningen. Här pågår de svåra samtalen konstant, både på nätet och fysiskt. När de flesta andra samhällsaktörerna försvinner från det lokala samhället finns studieförbund och folkhögskolor kvar. Vi har skapat delaktighet och fört samtal om samhällsomvandlingen sedan demokratins införande i Sverige, och kommer fortsätta med det.

Länkar:

Sverigepratar.se.

SVT Sverige möts.Studieförbunden är de tio studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Inom studieförbunden möts en miljon individer varje år och studieförbunden verkar i alla landets kommuner. Bildning förenar Sverige. Studieförbunden bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. Vi har funnits i över hundra år men blickar ständigt framåt. Vi står för fri bildning i hela Sverige, alltid på individens villkor och alltid tillsammans med andra.


Kontakt


Niklas Frykman

Press- och opinionsansvarig

niklas@studieforbunden.se

070-713 31 50