Pressmeddelanden 2012


Dags för nästa stora svenska Internet-lyft

Pressmeddelande Publicerad: 2012-10-23 09:45 CEST

Folkbildningsförbundet, Digidel 2013, .SE, EU-kommissionen och Sveriges kommuner och landsting lanserade igår, den 22.a oktober, Utmaningen. Utmaningen är en tävling med uppgiften: Hur får vi fler att använda internet? Vem har den roligaste idén för att få upp fler svenskar på nätet? Vinnarna får 10 000 kr och en studieresa till Bryssel.

Ingen titel
Hur lång är din klitoris? Krönika av Vio Szabo

Pressmeddelande Publicerad: 2012-10-01 14:45 CEST

När jag gick andra klass i gymnasiet kom en skolinformatör till en av biologilektionerna. Vår lärare hade några veckor tidigare tagit sig igenom en plågsam lektion om äggstockar och spermier och också hunnit föra fram några värderingar: tjejer har mindre sexlust än killar, det är så rent biologiskt, och det skulle vi helt enkelt lära oss leva med. Skolinformatören kom alltså senare, från någon fö

”Satsa på läsande i alla åldrar”

Pressmeddelande Publicerad: 2012-09-27 13:23 CEST

Litteraturutredningen föreslår idag att 30 miljoner avsätts till läsfrämjande från det ordinarie statsbidraget till folkbildningen. Folkbildningsförbundet motsätter sig det. - Vi vill däremot se en särskild satsning på folkbildningens verksamhet för läsfrämjande.Med ökade resurser kan studieförbunden bidra till ett verkligt läslyft, säger generalsekreterare Annelie Roswall Ljunggren.

Björnar, vikingar och litteraturpris – studieförbunden är på plats på Bok och Bibliotek

Pressmeddelande Publicerad: 2012-09-27 06:42 CEST

Flera av de tio studieförbunden är på plats på årets bokmässa, med spännande och välfyllda program. Här kommer ett axplock av deras aktiviteter under veckan.

Ingen titel
Kom igen studieförbunden - dags att levla upp! krönika av Christine Cars-Ingels

Pressmeddelande Publicerad: 2012-09-01 14:42 CEST

Som de allra flesta i min omgivning sitter jag framför datorn större delen av arbetsdagen. Väl hemma kopplar jag upp mig för att hålla kontakt med barnens skolor, betala räkningar, prata med kompisar, se på TV när det passar mig och lite annat. Jag har svårt att föreställa mig hur det är att dagligen möta begrepp som ”logga in”, ”ladda ner”, ”twittra”, ”facebooka” och ”googla” utan att ha den blek

Studieförbunden och Folkbildningsförbundet på Almedalen

Pressmeddelande Publicerad: 2012-06-28 06:00 CEST

Studieförbunden och Folkbildningsförbundet deltar i Almedalsveckan med en rad olika aktiviteter. Alla tio studieförbund finns på plats under veckan, hälften med egna arrangemang. Övriga är där för att nätverka och deltar genom sina olika medlemsorganisationer.

Folkbildningsförbundets nya webbsida uppe idag

Pressmeddelande Publicerad: 2012-06-01 06:31 CEST

Idag, den första juni , lanseras Folkbildningsförbundets nya webbsida, www.studieforbunden.se. Webbsidan är gjord i Wordpress och är mer användarvänlig och interaktiv än tidigare. Sidan är kopplad till Folkbildningsförbundets sociala medier och speglar studieförbundens nyhetsflöde och verksamhet på ett tydligare sätt.

Studieförbunden låter folk förverkliga sina drömmar

Pressmeddelande Publicerad: 2012-05-23 10:02 CEST

Lunds kultur och fritidsnämnd har beslutat att minska stödet till studieförbunden med 600 000 kr, utan någon dialog med organisationerna. Folkbildningsförbundet och Bildningsförbundet i Skåne beskriver i Dagens Samhälle att detta inte är något enstaka fall, fler och fler kommuner gör likadant. Dessa kommuner sviker sitt ansvar för det lokala kultur och föreningslivet och borde göra tvärtom.

Ingen titel
Studieförbunden i Karlskrona stärker sig för öppenhet och mångfald

Pressmeddelande Publicerad: 2012-05-11 06:00 CEST

Idag samlas studieförbunden och deras medlemmar på Folkets Hus i Karlskrona för att prata främlingsfientlighet och invandring. Folkbildningsförbundet i samarbete med Expo och Fores ordnar en dags utbildning för civilsamhället, kommunen och andra intresserade i Karlskrona. Dagen är en del av Typiskt Svenskt, en kampanj för mångfald och öppenhet.

Folkbildningsförbundet satsar på kvalitetsområdet

Pressmeddelande Publicerad: 2012-04-03 07:00 CEST

Folkbildningsförbundet välkomnar idag en ny medarbetare, Göran Hellmalm. Göran ska arbeta med kvalitetsfrågor, utredning och omvärldsbevakning. Viktiga frågor för studieförbunden, som nu kommer att bli ännu bättre.

Ingen titel
Från baksätet till förarsätet - krönika av Fazeela Selberg Zaib

Pressmeddelande Publicerad: 2012-04-01 14:36 CEST

För svenska muslimer har nog folkbildningens sfär aldrig betytt så mycket som den gör i dag. Tittar man fyra decennier tillbaka har civila samhället i Sverige genom diverse kulturella och religiösa föreningar varit en plats för dåtidens invandrade arbetskraft eller flyktingar. De muslimska föreningarna, som till en majoritet startats och drivits av invandrade män, har till största del verkat lågm

Ingen titel
Studieförbunden i Mölndal rustar sig för mångfald och öppenhet

Pressmeddelande Publicerad: 2012-03-23 06:00 CET

Den 23 mars genomför Folkbildningsförbundet – de tio studieförbundens intresseorganisation – en heldagsutbildning i Mölndal. Utbildningen är en del av kampanjen ”Typiskt Svenskt”, ett upprop som inleddes inför riksdagsvalet 2010 och som i dagsläget skrivits under av 179 organisationer. Utbildningen genomförs i samarbete med tankesmedjan Fores och stiftelsen Expo.

Ingen titel
Studieförbunden i Landskrona rustar sig för mångfald och öppenhet

Pressmeddelande Publicerad: 2012-03-22 06:00 CET

Den 22 mars genomför Folkbildningsförbundet – de tio studieförbundens intresseorganisation – en heldagsutbildning i Landskrona. Utbildningen är en del av kampanjen ”Typiskt Svenskt”, ett upprop som inleddes inför riksdagsvalet 2010 och som i dagsläget skrivits under av 179 organisationer, bland andra Svalövs kommun och Sundsgårdens folkhögskola. Den genomförs i samarbete med Fores och Expo.

En uppmaning till Jan Björklund och Sveriges Europaparlamentariker

Pressmeddelande Publicerad: 2012-03-12 14:20 CET

Erasmus för alla är EU-kommisssionens förslag till nytt program, som ersätter Erasmus, Grundtvig, mfl. Förslaget behandlas under 2012 i Europaparlamentet. Folkbildningsförbundet och folkhögskolornas intresseorganisationer har skickat ett brev till de svenska Europaparlamentarikerna med uppmaningen att de ska ge vuxenutbildningen lika mycket resurser som Erasmus, 7 procent, istället för 2.

Ingen titel
Studieförbunden i Borlänge stärker sig för mångfald och öppenhet

Pressmeddelande Publicerad: 2012-01-27 07:00 CET

Folkbildningsförbundet arrangerar en utbildning mot främlingsfientlighet den 27:e januari i Borlänge, samma dag som minnesdagen för offren för Förintelsen. Runt 50 deltagare från studieförbunden, dess medlemsorganisationer, museér och Borlänge kommun kommer att delta. Alexander Bengtsson från Expo och Marin Ådal från Fores, håller i utbildningen.

Medveten eller medvetslös

Pressmeddelande Publicerad: 2012-01-12 16:10 CET

Medveten eller medvetslös är en krönika, som en del av Folkbildningsförbundets projekt att samla krönikor om folkbildning. Krönikorna kommer ut under 2012i samlad och tryckt form.


Sociala medier


Presskontakter


Niklas Frykman
Niklas Frykman

Press- och opinionsansvarig

niklas@studieforbunden.se

070-713 31 50


BilderVideorPodcastsDokument