Studieförbunden är de tio studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Inom studieförbunden möts en miljon individer varje år och studieförbunden verkar i alla landets kommuner. Bildning förenar Sverige. Studieförbunden bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. Vi har funnits i över hundra år men blickar ständigt framåt. Vi står för fri bildning i hela Sverige, alltid på individens villkor och alltid tillsammans med andra.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-11-21 10:55 CET
Raymond Svensson är utsedd till Folkbildningsförbundets tillförordnade generalsekreterare. Han kommer att arbeta som generalsekreterare samtidigt som rekrytering pågår för en permanent lösning. Raymond Svensson är ordförande i Civos (Civilsamhällets organisationer i samverkan) och har lång erfarenhet av föreningsarbete i Sverige och på europanivå.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-10-08 07:00 CEST
Just nu arrangeras för första gången någonsin Digidelnätverkets Medborgarvecka med fokus på digital delaktighet och e-tjänster. 6-12 oktober deltar aktörer över hela landet genom att ordna öppna utbildningar, workshops och events som är öppna för alla över hela Sverige. Studieförbundens folkbildningsarbete med digital delaktighet pågår ständigt och naturligtvis deltar vi i Medborgarveckan.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-09-24 07:00 CEST
Flera av de tio studieförbunden är på plats på årets bokmässa 25-28 september i Göteborg, med spännande och välfyllda program. Vi samlar böcker, författare och engagerade folkbildare. Välkommen att besöka oss!
Pressmeddelande Publicerad: 2014-09-03 08:00 CEST
Studieförbundens verksamhet med pop, rock och hiphop är stor. Fler personer än någonsin går på konserter och deltar i folkbildning om musik, visar Studieförbunden musikrapport 2014 ”En lokal motor för musik”. Hälften av Sveriges kommuner har ett eller flera musikhus som drivs av ett studieförbund. Otaliga är de band och artister som inledde sin bana hos studieförbunden.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-06-26 07:00 CEST
Studieförbunden är aktiva i Almedalen med debatter och mötesplatser hela veckan. 2014 är valår och folkbildningens hjärtefrågor tycks mer aktuella än någonsin. Tisdag den 1 juli klockan 10:00 ställer Folkbildningsförbundet frågan: hur mycket bildning tål Sverige? Spännande dueller om digitalisering, samt om medias och politikens ansvar för bildning. Följ oss på #aktivtval2014
Pressmeddelande Publicerad: 2014-05-06 10:25 CEST
I morgon inleds förtidsröstningen till Europaparlamentsvalet. I det senaste valet, år 2009, valde färre än hälften av svenskarna att rösta. Folkbildningsförbundet menar att satsningarna på pålästa och aktiva medborgare är något som måste intensifieras. ”Ska valdeltagandet vara högre om fem år behöver vi prata om påverkan och inflytande även mellan valåren” kommenterar Annelie Roswall Ljunggren.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-03-10 14:30 CET
Studieförbunden vill göra mer för unga arbetslösa, skriver företrädare för Sveriges tio studieförbund i en debattartikel i Skånska Dagbladet. Debattörerna ser ett växande problem för unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar. Tre förslag till regeringen presenteras.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-03-10 11:05 CET
Folkbildningsförbundet ser risker med Folkbildningspropositionens idéer om utvärdering av bildningsverksamheten. Enligt förslaget ska Statskontoret ska hålla samman utvärderingen med stöd av underlag från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Myndigheten för kulturanalys. Regeringen föreslår också ett självständigt mål för folkbildningspolitiken.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-02-14 07:25 CET
Om exakt 100 dagar är det val till Europaparlament, och demokratin kräver insatta och intresserade medborgare. Nu tar våra studieförbund en aktiv roll för att höja valdeltagandet. Vi hoppas att fler lokalpolitiker tar chansen att stödja våra initiativ, skriver representanter för tio studieförbund i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Pressmeddelande Publicerad: 2014-01-20 08:00 CET
Under supervalåret kommer de politiska frågorna ta mer plats i människors samtal, och det påverkar också vuxnas studier i kvällskurser och studiecirklar. Ämnen som antirasism och religion är på uppgång, enligt en trendspaning från studieförbunden. ”Vi lär oss också på nya sätt” kommenterar Annelie Roswall Ljunggren, generalsekreterare Folkbildningsförbunde
Sociala medier